Kombi Bakımı neden ihtiyaçdır?
13 Aralık 2021Kombi Bakımı Ve Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
15 Aralık 2021Basınç ayarlarını kontrol ettiniz, kombi gerekli basınç ayarına geldi (1,5 ile 2 arası) fakat suyu yinede ısıtmıyorsa ya da kısa bir süre sonra yeniden soğuyorsa kombide yolunda gitmeyen bir şeyler var demektedir. Sorun değil arkanıza yaslanın çözümlere odaklanın işte çözümler:
Eşanjör Tıkanıklığı
Bazı kombilerde tek bazılarında ise iki eşanjör bulunur. Suyun ısınmasını sağlayan güzelim parçaya verilen isimdir eşanjör. Neden benim kombi tek eşanjörlü diye sitem etmenize gerek yok tek eşanjörlü kombilerde de hem peteklere hem de musluklara giden su gayet tabi ısınmaktadır. Çift eşanjörlü kombilerde ise ana eşanjör peteklere giden suyu ısıtırken, ikinci plaka eşanjörde musluklara giden suyu ısıtarak iletir.
Gelelim bu güzelim parçanın arızalanmasına, sonuçta o bir mekanik, biz insanlar gibi onlar da arıza yapabiliyor. Yer yer suyun içindeki kireçten zaman zaman suyun ısınıp soğumasından kaynaklı çamurlaşmadan yahut yüksek ısıya maruz kalan güzelim parça arıza verebilir, uzun süreli kullanımlarda ömrünü doldurabilir. Peki, biz bu arıza durumlarını nasıl anlarız? İyi soru, güzel soru, bak bu soruyu tuttum 🙂
Arızayı Nasıl Anlarız?
- Aşırı ısınma sorunu varsa
- Kombi yüksek derecede çalışmasına rağmen musluktan gelen su ısınmaz ise veya peteklerden verim alınamıyorsa
- Kombiden su akıyorsa (genelde akar o su, su akıtmayan kombi mi var abi?)
- Kombi çalışmıyorsa, basıncı sürekli yükseliyorsa
Arızayı Nasıl Çözeriz?
Eşanjörde tıkanıklık varsa tespit edilen tıkanıklık açılır, delik varsa boyutuna göre ya da hasarına göre kaynak yapılarak çözülebilir. Fakat garanti bir çözüm olmayabilir, parça değişimi yapılmalıdır. Lakin pahalı bir parça olduğundan ikinci el temiz bir eşanjör bulunup yerine takılabilir.
Kombi Basınç Ayarı
Canımız kombimiz çalışırken sistemsel olarak basıncını bazen düşürebilir. Sebebi ise basıncı sağlayan su yeterli düzeyde olmadığındandır. Kombi basıncı (1.5 ile 2) bar arasıdır. Basınç düştüğünde
eyvah basınç düştü
diye paniklemeye gerek yoktur. Basınç vanasını çevirip basıncı tekrar yükseltebilirsiniz. Her kombinin basınç vanası farklı biçimlerde olabilir, kimi vida şeklinde de olabilir ama genel hatlarıyla birbirlerine benzemektedir. Vanadan basıncı (1.5 ile 2 bar arası) ayarladıktan sonra şıp su sesini duyabilirsiniz. Vanayı geri kapatın.
Basınç normalin üzerine çıktığı zaman kombi kendini emniyete alıp kapatabilir, ya da suyu dışarı atabilir akıllı cihaz fakat suyu dışarı atarken 💦 fışkırı zırpırıfış diye atıyorlar genelde o yüzden güzelim evinizin yerleri ıslanmadan altına bir leğen koyuverin. Evet leğen; bildiğimiz leğen işte, hani mavi olan eskiden kombi yokken sobanın üzerinde güğümde kaynatılan, suyun boca edildiği, içine annnelerimiz tarıfından oturtulup bıcı bıcı yaptırıldığımız leğen işte.
Bazen de basıncı düşürmek gerekebilir; öyle her zaman yükseltmek olmaz. Basınç düşürme işlemi ise peteklerin yanında bulunan su tahliye vanasından yapılır. Aman ha peteğin altına da koyun leğeni, fışkırıkmasın sular.
Bu tür olaylar göze kolay gözükse de zorlukları vardır o yüzden biz yanınızdayız. Siz yine de deneyin; yapabilirseniz kendi imkanlarınızla yapmayı ama ters bir durumla karşılaşırsanız adresimiz belli KarciKombi profesyonel ekip ve ekipmanları ile yanınızda.
Arayın kombi ısınsın, sıcak sohbetimiz ile değil tabi ki yerinde çözüm ve uygulamalarımızla.
Kombi Filtre Temizliği
Kombinin bir parçası değildir ama kombi için bir o kadar da önemli başka bir güzelim parçadır bu kombi filtresi, kombinin altında bulunan kalorifer dönüş borusunda ve ana vanadan gelen soğuk su girişi borusunda bulunur. Ana vana borusunda çok tıkanıklığa rastlanmaz ama yapmışken ona da temizlik yapılmalıdır. Bu iki boruda bulunan filtrelerin temizliği nasıl yapılır.
Kombi Filtre Temizliği Nasıl Yapılır?
- Kombinin altında bulunan vanalar kapatılır.
- Kombi kapatılır.
- Kombinin suyu boşaltılır.
- Temizleme işlemi kullanılmayan bir diş fırçası ya da herhangi bir fırçayla yapılabilir.
- Filtreyi deterjanla veya kimyasal ürünlerle yıkamayınız!!! Musluğun altına tutmanız yeterli olacaktır.
Temizleme işlemi bittikten sonra filtreleri yerine takıp vanaları ve kombiyi açabilirsiniz, gereken basıncı sağlıyorsa kullanıma hazırdır.(Peteklerin havasını almayı unutmayın.)
Kombi Prosestatı
Elektronik karta; fandan alınan hava akışını, basınçta, atık gaz sisteminde bir problem olup olmadığını bildirmekle mükellef güzelim bir parçadır bu da, ismi biraz prostata benzese de müdahalesi daha kolaydır.
Prosestat Arızasını Nasıl Anlarız?
Uzun süredir kullanılan ve kombi bakımı yapılmayan cihazlarda sıklıkla karşılaşırız, hava akışı sağlıklı bir şekilde yapılmıyorsa ve hava akım borusu standartından uzunsa da görülebilir.
Kombi markasına ve modeline göre değişmektedir, baca sembolü yanıp söndüğünde , hava akış ikazı verdiğinde anlaşılabilir.
Bu demek değil ki her hava akışı ve baca sorunu prosestat arızasıdır, genelde hermatik kombilerde karşılaştığımız arızadır. Bu tip arızalarda hava akış probleminde kombi sıcak su vermez ve petekleremiz maalesef bu zorlu kış günlerinde ısınamaz.
Bu demek değil ki üşüyeceğiz, işte sorunun en kalıcı çözümü bu ⬇️
Arızayı Nasıl Çözeriz?
Tespiti uzman ekibimiz tarafından gerçekleştirilebilir, çok maliyetli bir parça değildir, ikinci ellerine de göz atabilirsiniz. En uygun ikinci el kombi parçaları Karcı Kombi’de.